Skärmfri söndag


Hälsobalansen – Nyckel 1 – Vila

Skärmfri söndag

Stäng av alla skärmar varje söndag och var nedkopplad hela dagen.

Vi kollar våra telefoner i snitt 221 gånger per dag (!) Tittar på Facebook, Snapchat och läser nyheterna innan vi kliver upp ur sängen. Vi släpper därmed in ett konstant flöde av oväsen i våra hjärnor.
Ett stort problem är det som psykologer beskriver som ”perfekt presentation”. Folk gör inte inlägg om det som varit dåligt under dagen. Det skapar en falsk verklighet där det verkar som om alla andra är mer framgångsrika och lever ett mycket bättre liv än en själv.
Vi har alla en förmåga att jämföra våra liv med andras och dömer oss själva därefter.
För sårbara tonåringar leder det lätt till stress och depression. Det kan vara precis lika skadligt för vuxna.

Dr Chatterjee berättar om en pojke som kom in med självskade beteende och istället för att skriva ut antidepressiv medicin så började han prata med honom. Det visade sig att han kände sig utanför i skolan. Han frågade killen om han ofta kollade social medier. ”Ja sjukt mycket”, svarade killen.
Såhär gör vi sa Chatterjee: Vad sägs om att stänga av telefonen en timme innan du går och lägger dig? Du kan väl testa en vecka? Om du fortfarande mår lika dåligt så skriver jag ut medicinen åt dig.

Vad tror ni hände?

Din uppgift nu blir att återställa ditt förhållande till din telefon. Vi börjar med små steg varje dag för att på söndag kunna låta den vara hela dagen.

Så börja idag med att stänga av pushnotiser i mobilen. Du kan kolla din mail, snapchat, Instagram några gånger under dagen istället för att hela tiden – så fort det kommer en notis behöva ta upp mobilen

51669947_10216602890358392_4803601555397804032_n

Källa: Hälsobalansen, Dr Rangan Chatterjee

2 reaktioner till “Skärmfri söndag

  1. Hjälp… jag ska testa i morgon! Jag har börjat i små steg redan innan. Börjat med att ta bort Facebook härom dagen. Men Insta och Snap kvar. Jag kollar nog mobilen 1000 gånger per dygn, så det vore verkligen något med skärmfri söndag. Tror du jag fixar det i morgon?
    Kram!

    1. Det tror jag absolut. Jag klarade det galant första söndagen när jag hade bestämt mig. Idag är det söndag igen och jag har helt glömt det där med skärmfri….Nya tag nästa söndag 🙂 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s