Hälsobalansen Nyckel 2 – Äta


Det kanske är för att vi lever i en utseendefixerad kultur som vi har hakat upp oss på att kost enbart handlar om vikten. Vi stirrar oss blinda på fett och kolhydrater. Många av oss, särskilt vi som är över 30 år, har under uppväxten fått höra att vi ska äta en fettsnål kost.

Om man tar bort fettet brukar det i praktiken innebära att intaget av socker och raffinerade och hårt processade kolhydrater ökar, vilket får alltför förutsägbara konsekvenser.
Vi har också glömt bort att fett – så länge det är rätt sort fett – kan vara nyttigt.
Men det betyder inte att vi bör göra om samma misstag genom att går för långt och bestämma oss för att äta en kost med högt fettintag.

Människan har alltid varit en allätare. Under hela vår historia har vår kosthållning dikterats av geografi och klimat. Vi åt den mat som fanns tillgänglig. Det innebär att den mänskliga maskinen som evolutionen mejslat fram kan frodas på en rad kosthållningar.

Det finns några platser i världen där människor som blir över 100 år gamla är högre än genomsnittet. Dessa platser kallas ”blå zoner” och har studerats noga av näringsforskare.

Vad tror ni att de kom fram till?

De hittade faktiskt enormt många olika kosthållningar. Vissa åt kött, vissa var vegetarianer, vissa åt mer fisk medan andra frossade i kolhydratrika livsmedel som sötpotatis.

Det verkar dock finnas några väldigt allmänna och grundläggande principer som stämmer i alla kosthållningar i de blå zonerna:

* Ingen av dem innehåller processade livsmedel. De äter i stor utsträckning närproducerade färska och oprocessade råvaror.
* Alla sitter ner och äter måltiderna tillsammans
* De äter råvaror som är i säsong
* De äter sötsaker, men bara vid mycket festliga tillfällen som jul och påsk. Inte varje dag efter skolan eller ens varje fredag och lördag

I den här nyckel fokuserar Dr Chatterjee på fem åtgärder. Var och en kommer att hjälpa dig få en bättre hälsa. Alla kan göra dem, oavsett vilken kosthållning man föredrar: kött, fisk, vegetarisk eller vegansk.

📍 Avnormalisera socker
📍 Ny definition av ”fem om dagen”
📍 Inför periodisk fasta varje dag
📍 Drick mer vatten
📍 Uteslut processad mat ur kosten

Källa: Hälsobalansen, Dr Rangan Chatterjee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s