Kebnekaise dag 2


Vaknar av att klockan ringer tidigt. Nervös, trött. Väcker maken. Han är sjuk. Har jätteont i halsen och är helt orkeslös. Han kommer inte att orka gå säger han. Panik, hur ska jag göra? Följa med gruppen ändå eller strunta i det?

Hade jag känt mig pigg dagen innan på vandringen så hade jag helt klart gått med gruppen fastän maken var sjuk. Men vandringen dagen innan var så jobbig i värmen att jag är fundersam till om jag faktiskt kommer att orka hela vägen. Om jag inte skulle orka så blir jag tvungen att vända om ensam – det är inte lockande med tanke på att de utlovat åska på eftermiddagen.

Jag beslutar att ställa in. Vi går och äter frukost och hämtar våra lunchpåsar ändå för vi tänker gå en kortare dagstur lite senare. Vilar en stund efter frukost och försöker komma över besvikelsen.

På förmiddagen tar vi med våra mindre ryggsäckar och går iväg. Efter ca 1 km är maken så slut så att han orkar inte gå mer. Vi sätter oss på backen och där blir vi kvar i många timmar. Bara njuter av de vackra vyerna.

Efter lunch blir jag lite rastlös och tar min vattenflaska och går en tur på egen hand medan maken ligger kvar och vilar.

Han har sedan jättejobbigt att gå tillbaka, kroppen är helt slut.

När vi kommer tillbaka till fjällstationen så finns det ingen plats i restaurangen om man inte har förbokat så vi handlar pasta i butiken och lagar till lite mat i servicebyggnaden. Sitter och tittar på grupperna som kommer tillbaka efter topp-turen, de är så trötta, så lyckliga…En dag ska jag också…

När vi har ätit färdigt så kommer ovädret. Det blir mörkt på himlen väldigt snabbt och det dånar mellan bergen. Lite häftigt att se när man är på skyddad plats och inte ensam ute på fjället.

Innan vi går och lägger oss så går vi och bokar helikopter-tur tillbaka till Nikkaluokta morgonen efter. Trots att maken är höjdrädd och aldrig skulle sätta sig i en helikopter så är det han som föreslår det. Han kommer aldrig att orka gå 19 km tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s