Löpband vs ute


Jag har snart kört 10 veckor på programmet ”Lär dig springa 10 km”.

Eftersom det har varit vinter och kallt så har jag kört alla pass på löpband (jag vet att det går att springa ute på vintern också – men om man ska börja springa så kan man åtminstone ta bort ett motstånd; ishalka och kyla)

img_3986

Så om man springer bara på löpband så blir man bra på att springa; på löpband.

I söndags fick jag lite vårfeeling; fåglarna kvittrade, solen sken, vägarna plaskade. Så jag snörade på mig skorna och sprang glatt iväg för att köra veckans lång pass ute. Planen var jogga (sakta) 30 min, gå 5 min, jogga (sakta) 30 min.

Jag började att jogga (sakta? – det är lättare att hålla koll på farten på löpband) och efter 20 min hade jag kramp i smalbenen. Fötterna är ju vana att springa på ett slätt band där jag dessutom inte behöver skjuta ifrån för att ta mig framåt. Så jag fick lov att gå ett tag för att krampen skulle släppa. Sedan sprang jag en bit igen (kanske 8 min) AJ, benhinnorna skriker sluta! Så det blir att gå en sväng igen. Sedan bestämde jag att jag måste springa 10 min för att få gå 1 min. Det gick skapligt.

Ser sedan på klockan när jag kommer hem att jag haft en högre fart än vanligt – det är svårt att springa sakta ute. Så då är det kanske inte så konstigt att detta pass kändes mycket jobbigare än mitt förra långpass som jag sprang på bandet. Jag tror att jag måste ”backa tillbaka” några veckor i programmet nu när jag ska börja springa ute.

Jag har drygt en månad på mig innan första loppet Sthlm TrailRun. Tills dess har jag hunnit med många pass ute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s