Jag är fast


Jag var och hälsade på min morfar för några dagar sedan och då började vi prata om släktforskning. Jag vet att han gick och släktforskade för några år sedan – så han plockade fram sina handskrivna papper från den tiden.

När jag kom hem så la jag in namnen i My Heritage som finns på nätet och som jag för några år sedan skapade ett (gratis-)konto och började bygga ett släktträd.

Genast fick jag massor av träffar på släktingar – men för att kunna kontrollera dem så måste man ha ett betalkonto – och ca 2000 kr/år tycker jag är väl dyrt.

Så jag kollade upp fler släktforsnings-sidor och appar för mobilen. Den första jag testade var Geneanet – den var väl OK. Sedan laddade jag ner Ancestry och där kan man testa gratis i 14 dagar innan man måste betala en dryg 1000-lapp/år.

Ancestry är den som är mest användarvänlig i mitt tycke och i gratisversionen så kan du söka information om släktingar hur mycket du vill. Du kan sedan spara ner en GEDCOM-fil för att importera till annat program.

Här ser du hur en del i släktträdet kan se ut:
Bilderna på släktingarna har jag hittat på Torsåkers Fotohistoriska sällskap

ancestry

Det jag visste när jag började lägga in släktingar på mormors sida var min gammel-mormor Svea och hennes man Oskar – sedan fick jag träff på någon annan som hade Svea i sitt träd och genast fick jag en drös med släktingar att lägga till 😉 På så vi hittade jag även bilderna efter att jag fått fram namnet på Karl och Emilia från Hästbo. Min mormor och morfar har alltid sagt att Karls fru hette Emma – men tydligen hette hon Emilia men kallades Emma.

Här är Karl Andersson med sin fru Emilia och deras döttrar Ester, Elsa, Greta och Vera. Saknas på bilden gör min gammel-mormor Svea (hon var äldre än sina systrar och hade nog redan flyttat hemifrån) och deras bror Sven som flyttade till Amerika.

karl-anderssons-bildsida-49-hastbo
Foto från: Fotohistoriska.se

Nu är jag helt fast i detta – och det är jättelätt att få träffar när allt finns på nätet och man inte måste sitta och leta all information själv. Får man en träff så får man välja om man vill lägga till informationen (om den stämmer) eller ignorera den.

Nedan bilder på huset i Hästbo som kallades ”Karl Anderssons” – undrar om det finns kvar idag?

2 reaktioner till “Jag är fast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s