Utflykt 


Igår åkte jag, dottern, min ena syster och hennes två barn på en liten utflykt. Vi hade siktet inställt på det nedlagda mentalsjukhuset i Säter (Fasta Paviljongen). Jag har länge velat åka dit för att leta efter en geocache samt fota lite invändigt innan hela byggnaden jämnas med marken.

Vårt första stopp blev dock Solbackens Sanatorium men där satt stora skyltar om tillträde förbjudet och varning för hunden. Vi sprang ändå ner till byggnaden för att titta lite utvändigt och kanske kika in – men jag och Malins yngsta dotter blev så rädda att någon skulle släppa hundar på oss så vi skyndade tillbaka till bilen.

Åkte vidare till Fasta Paviljongen som ser riktigt skräckinjagande ut redan från utsidan. Här har de farligast brottslingarna suttit inspärrade fram till år 1989 då kliniken stängdes.

Byggnaden omgärdas av en hög mur för att ingen skulle kunna ta sig ut – och nu hindrar den folk från att ta sig in. Det finns dock två stegar på baksidan som man kan använda om man inte är höjdrädd.

Vi gjorde några tappra försök att klättra upp men stegen kändes inte helt pålitlig och det var halkigt på pinnarna. Så vi gick flera varv runt muren för att försöka hitta en alternativ väg in. Det fanns två igenmurade hål där det även satt en lapp om att det var förbjudet att gå in i byggnaden. Vi var ju ”bara där för att leta efter en geocache” om nån skulle fråga 😉

Stora jordhögar hade skyfflats upp på framsidan antagligen för att stänga för alternativa ingångar och vi fick nöja oss (denna gång) med att klättra upp på jordhögen och titta in genom gallret. Men vi kommer tillbaka.Åkte sedan bort till kyrkogården där 800 patienter ligger begravda.


Kände oss lite snopna så vi googlade efter andra övergivna hus i närheten och fick fram något om en herrgård i Norn som när vi kom fram inte alls visade sig vara ett övergivet hus som man kunde gå in i så vi fick styra kosan hemåt för denna gång och kommer åter när det är lite varmare ute 😉

När jag kom hem och läste i geocachingloggarna för Fasta Paviljongen så såg jag att någon varit där i januari i år och hittat en alternativ ingång för att slippa klättra över muren. Vi gick ju flera varv runt byggnaden utan att hitta den så den måste ha varit väl dold.

Norns Herrgård åkte vi också till men där hittade jag ingen cache – jag hade ett otåligt gäng i bilen som ville hem så det fanns inte så mycket tid till att leta.

2 reaktioner till “Utflykt 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s