Havregrynsgröt


Jag gillar havregrynsgröt till frukost när det är kallt ute. På sommaren gillar jag nåt kallt men när det är höst/vinter så är en varm gröt det godaste.

Från början gillade jag inte havregrynsgröt utan bara risgrynsgröt eller mannagrynsgröt.. Det är dock för omständigt att fixa med på morgonen så havregrynsgröt har blivit min nya favorit.

Havregryn är inte Paleo men eftersom jag vill ge min kropp bra, ren mat och inte nödvändigtvis strikt Paleo så äter jag havregryn. Jag försöker att undvika gluten men de flesta havregrynssorter är glutenfria. Är man superkänslig mot gluten så ska man såklart välja havregrynen som står i ”gluten-fri-hyllan”.

Havre är rikt på kostfibrer och det är något som är väldigt bra för vår kropp. På kostföreläsningen på Österlen så sa Anna att vi bör få i oss mer kostfibrer. Förutom att motverka förstoppning så finns det studier som pekar på att kostfibrer motverkar cancer i tjocktarmen.

Jag brukade få ont i magen när jag åt havregrynsgröt och googlade lite på det (vad gjorde vi innan google fanns? 😉 Fick då upp en diskussion om detta på Funbeat där en person hade samma problem. Det hade att göra med att man tuggar för lite – i princip så sväljer man ju gröten med mjölk utan att tugga. Det bildas då för lite enzym av sorten amylas tidigt i matsmältningen, och det kan bli hårdsmält för magen. Lösningen är att äta en hårdmacka till gröten så att man tuggar.

Jag provade det – och det fungerar verkligen 😉 Jag är svag för hårdmackor också…men de försöker jag att undvika eftersom de innehåller gluten. Istället så äter jag en äppelsallad på gröten. Finskuret äpple och granatäppelkärnor – då måste man också tugga – vilket fungerar fint. Till det: hemgjord mandelmjölk med lite kardemummasmak. Supergott!

IMG_1066.JPG

IMG_1065.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s