Mandelmjölk


Mandelmjölk….ohh…så gott!

Jag har länge tänkt att göra egen mandelmjölk. Har köpt mandelmjölk en gång men den tyckte jag inte om – dessutom innehåller den annat än mandel och mjölk.

Så jag gjorde enligt receptet:

  • 2 dl mandel
  • 5 dl vatten
  • vanilj
  • kardemumma

Blötlägg mandlarna i kallt vatten (helst över natten – men jag lät dem ligga några timmar)

Häll bort vattnet och mixa mandlarna med 2,5 dl nytt vatten i en matberedare eller mixer. Häll därefter i ytterligare 2,5 dl vatten samt eventuell smaksättning. Jag tog vanilj och kardemumma – det ska bara vara en liten nypa. Man kan även ha kanel och ett par dadlar om man vill ha en sötare mjölk. Låt stå i kylskåpet i 2-3 timmar. (Det är inte nödvändigt men smaken blir ”fylligare” då) Sila sedan genom en silduk eller nötmjölksduk. Jag hade bara en te-sil hemma – så det tog lite tid 😉

Förvara i glasburk/flaska. Håller ca 3 dagar i kylskåp.

Jag äter min morgongröt tillsammans med mandelmjölken. Det smakar ljuvligt. Och jag som älskar semlor….kardemumman till mandelmjölken….mmmm

Det som man silar bort kan man spara och använda en gång till med lite mindre vatten, eller baka något av. Jag ska leta upp något recept och prova – det känns ju himla onödigt att bara kasta bort det.

2 reaktioner till “Mandelmjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s