Löpning 5:1


Det är inte alls långt kvar till Lidingöloppet. Sista delen i vår klassiker. 3 mil är långt. 3 mil Lidingölopp är jobbigt. Jag har tidigare bara sprungit TjejLidingö på 1 mil och när det var dags för HalvLidingö så fick jag gå till största delen på grund av mitt knä. Så jag vet ungefär vad jag kan vänta mig.

Vi har börjat vår träning väldigt lugnt (om än lite väl sent..) och vi kör enligt 5:1 metoden. Jag läste om den för några år sedan – en tjej som sprang ett marathon med hjälp av 5:1. Man springer 5 minuter och går 1 minut.
Det som är bra med den här metoden är att man dels delar upp loppet mentalt – det är ungefär som cirkelträning eller crossfit – kör en viss tid – vila – kör – vila osv. Jag har en bra tabata-app på mobilen där jag kan ställa in tiden och sedan är det bara att springa 5, gå 1.

En annan fördel med den här metoden är att när man tar små pauser i löpningen så minskar risken för belastningsskador.

Vi springer varannan dag och trappar upp längden lite grann varje vecka.

Förhoppningsvis kommer vi att ta oss igenom Lidingöloppet 🙂

2 reaktioner till “Löpning 5:1

  1. Åh, det var väl en jättebra idé med 5:1, då hinner man få ner pulsen och flåset med jämna mellanrum. 🙂
    Jag har nästan förträngt att jag ska vara med på 15 km, men siktar på att gå snabbt runt med lätt löpintervall om jag får OK med mina prover. Får väl köra tvärt om jag med 5 min gå och 1 min jogg. 😉 Eller kanske 5:2.
    Såg att ni varit på Sign. Det är ett favorithotell även här. Poolen rekommenderas vintertid också, extra mysigt att vara ute i det varma vattnet om det är vinter och snö ute.
    Osteopaten låter också väldigt spännande/intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s