Abhyanga


En av de Ayurvediska morgonrutinerna är Abhyanga. Det är egenmassage med varm sesamolja.

Jag köper färdigmognad olja från Veda Lila, samma som jag använder till Oilpulling.

Man kan förstås utföra denna massage när man vill på dagen – men det är smidigt att göra det på morgonen innan dusch. Man ska helst inte utföra den direkt efter en måltid.

Massagen har en lugnande effekt och balanserar Vata. Huden blir mjuk och len och du känner dig omsluten av en skyddande hinna under hela dagen.

Massagen har också en renande effekt på huden som organ.

Då kör vi igång:

  1. Innan du börjar massera bör du värma oljan. (Jag har faktiskt inte gjort detta – jag tycker att det är skönt ändå) Bred gärna ut ett badlakan på golvet för att undvika att det hamnar olja överallt.
  2. Börja med att massera huvudet (hoppa över om du inte tänkt tvätta håret ;)) Doppa fingertopparna i oljan och massera in i hårbotten. Ägna gärna lite extra tid åt huvudet eftersom det är en av de viktigaste kroppsdelarna.
  3. Smörj försiktigt in ansikte öron och hals. Ansikte och hals masserar du försiktigt och inte så kraftigt som övriga kroppsdelar. Massera med hela handflatan där det går.
  4. Fortsätt med nacken och övre delen av ryggen så långt det går.
  5. Fortsätt med armarna. Massera fram och tillbaka över musklerna och med cirklande rörelser över lederna. Massera båda armarna, händerna och fingrarna
  6. Massera bröstkorgen och magen med lätta cirkelrörelser, magen medsols.
  7. Massera ländrygg och så högt upp du kan nå
  8. Massera benen fram och tillbaka över musklerna och cirklande rörelser över lederna.
  9. Massera fötterna. Dessa tillsammans med huvudet anses vara de viktigaste delarna av kroppen, så spendera gärna lite tid på att massera dem.

Nu är massagen klar. Om du har gott om tid kan du låta oljan sjunka in i huden, annars duschar du. Lite av oljan stannar kvar efter dusch och det känns mjukt och skönt hela dagen. Ungefär som en stor varm kram 😉

2 reaktioner till “Abhyanga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s