Vätternrundan 2014


I mål kom vi till slut. Jösses vilken pärs – och innan jag har glömt det – nästa år räcker det med HalvVättern 😉

Vi tar det från början

Studentfirande på dagen (som förra året) – jagade iväg de sista gästerna vid 16.30 och skjutsade sonen till Järbo. Kom iväg hemifrån ca 18.30

DSC_0052

Stannade för lite energipåfyllning i Örebro

IMG_0288

Kom fram till Motala – hittade en parkering relativt snabbt. Hämtade nummerlappar och fixade iordning cyklarna med lysen och allt redo för start. Bäddade i bilen med kuddar och filtar och ställde klockan på 01.00.

Vilade i ca 1 timme innan klockan ringde.

01.50 – Motala

Starten går för mig. Jag cyklar iväg några hundra meter och väntar på mannen som startar 01.58

IMG_0289

Vi trampar iväg och det känns fint. Blåser inte alls och det är uppehåll. Det här kommer nog att gå fint tänker jag 😉

Inga problem fram till Ödeshög som är första depå. Här stannar vi och stretchar, fyller på energi och går på toa. Har ingen brådska utan tänker att det ska kännas bra i kroppen och att vi ska ta oss i mål.

Kollar mobilen eftersom sonen lovat att smsa när han är hemma. Inget sms – får panik. Cyklar vidare och tänker att han nog svarat vid nästa depå.

Ödeshög-Ölmstad

Det känns som att det är mycket nerför och det är inga problem än. Passerar Gyllene Uttern och stannar till och knäpper kort på ? Ja nåt som jag tyckte var vackert just då 😀

IMG_0290

Vibrerar lite på kullerstenarna i Gränna och hoppas att slippa punka. Funderar över om sonen är välbehållen.

De har visst flyttat depån sen förra året…tycker att det dröjer väldigt länge innan den kommer – men till slut får vi stanna. Samma procedur som sist. Äta, kissa.

Skickar sms till Kalles flickvän och kollar om de har kommit hem. Inget svar. Tänker att de nog sover och vill inte ringa.

Ölmstad-Jönköping

Det rullar på bra till Jönköping. Är rädd att det ska börja regna – men vi klarar oss. Det var inte riktigt lika läskigt nerför som förra året. Då var det mörkt och jag hade dålig lampa. I år var det aldrig riktigt mörkt. Men nerför är ändå superläskigt på racer med smala däck. Usch! Jag bromsade en del i de värsta backarna.

I Jönköping stannar vi ett bra tag och äter köttbullar, mos, lingonsylt och dricker mjölk. Har god aptit och det känns fint. Är dock rätt trött i huvudet. Klockan är ca 7 på morgonen och det känns lite mysko att lassa in mat när man egentligen ska äta frukost. Men det är väl rätt mysko att cykla 30 mil också 😉

IMG_0291 IMG_0292

Pratar med några damer/tjejer vid bordet och de säger att det ska bli motvind nu och att vi haft medvind hit. Har vi? Jag tyckte att det var ”ingen vind alls”

Okej, blåsigt brukar det ju vara så det är inget nytt tänker jag.

Vi börjar frysa så det är lika bra att hoppa på cyklarna igen.

Får sms av sonen att han är hemma – phu!

Jönköping-Fagerhult

Och som det blåser! Det känns som att vi står stilla. Det går uppför och det blåser. Vi trampar och trampar…

Ärlig talat tänker jag att om Janne vill bryta – då bryter vi. Hade han bara sagt ett pip så hade jag hakat på. Funderar på varför jag gör detta?

Är inte trött i kroppen – bara i huvudet

Janne är trött i benen och ungefär härifrån cyklar han resten av loppet bara på de lättaste växlarna…Detta drar ner farten rejält och jag som har kraft i benen cyklar ifrån honom och får vänta in honom. Det är jobbigt att hela tiden vända sig om för att titta om han är med så vi byter och han får cykla först.

Att cykla för sakta är jobbigare än att cykla med fart. Minsta backe blir jobbig när man inte har farten uppe. Har man rull på cykeln och trampar på så märks inte små backar alls.

Äntligen framme i Fagerhult och här lägger vi oss i solen och njuter en lång stund. Äter och kissar också såklart 😉

IMG_0296 IMG_0297

Vi har inte ens cyklat hälften och det känns jäkligt segt. Efter ett tag är det bara att kliva på cykeln igen och fortsätta.

Tänker att vi ska till Hjo för lite lasagne 😉

Fagerhult-Hjo

Kommer till Hjo och äter lasagne. Nu har vi klarat mer än hälften. Nu kan vi väl inte ge upp eller? Sitter i solen och vilar. Stannar i ca 1 timme här

IMG_0299

Kollar på beräknad målgång och ser att det står 23.58! Gah! Får panik. Har inte tänkt tanken tidigare att vi kanske inte hinner i mål innan målet stänger kl 24.00. Jag har tänkt att vi har all tid i världen att bara ta oss runt. Jagar på Janne som först måste in i sjukvårdstältet och få smärtstillande till sitt knä.

Hjo-Karlsborg

Det tar en evighet till Karlsborg och när jag tänker att det är nästan 10 mil kvar blir jag nedslagen. Räknar som en galning om vi kommer att hinna i mål innan 24.00.

Försöker att trampa på så gott det går med Janne som har ont i knä.

Vet inte om det är här eller om det är någon annanstans som vi kommer efter en cyklist som kraschar in i en annan. En cyklist har stannat efter kanten och den här killen cyklar in i honom och flyger över cykeln och dunsar rätt i asfalten. Vi skyndar dit och hjälper honom. Han säger att allt är bra men när han ska sätta sig upp så gör det ont i axeln. Janne känner att hans nyckelben är av. En bil stannar och larmar ambulans. Killens kompisar kommer så småningom så då känner vi att vi kan cykla vidare. Hoppas att det gick bra med dig!

Karlsborg-Boviken

Den här sträckan kändes lätt förra året – det gör den inte nu. Varje mil gnetar vi på. Räknar på att om vi cyklar 1 mil i timmen så hinner vi innan målet stänger….

Tror att det är här det står en kör och välsignar oss på krönet av en jättebacke. De tycker synd om oss och bjuder på godis.

Framme i Boviken för det sedvanliga äta och kissa. Jag känner mig stressad – det skulle väl vara bra snopet att cykla över mållinjen kl 24.05 :/

Boviken-Hammarsundet

Nu känns det som att vi kommer att ta oss i mål. ”Bara” 4 mil kvar när vi kommer till Hammarsundet. Men vart är Hammarsundet? Det kommer aldrig, har de flyttat på det? Jag måste stanna och dricka en Gainomax – är helt tom på energi.

Varje backe går vi för Jannes knä klarar inte att trampa.

Äntligen kommer Hammarsundet – vi stannar inte länge. Känner oss jäktade. Vi får stanna längre i Medevi.

Hammarsundet-Medevi

Om man har fart så känns nog inte de här backarna så fasligt – men vi har ingen fart och vi måste gå i minsta lilla backe. Stackars Janne biter ihop och kämpar.

Vi blir omcyklade av stora klungor som susar förbi i en hiskelig fart. Inte långt kvar nu säger de glatt. ”Lätt för er att säga” tänker jag 😉

Tillslut kommer vi till Medevi och jag hämtar en kaffe för nu börjar det bli kallt igen. Janne får hjälp i sjukvårdstältet en sista gång.

Bara 23 km kvar

Medevi-Mål

Det är rätt mycket nerför – tack och lov. Men det känns ändå långt och när vi har ca 5 km kvar så tror jag inte att Janne ska kunna trampa ens på plant underlag längre.

Tillslut får vi äntligen korsa mållinjen – GLÄDJE, LYCKA!

När jag kommer över mål är jag supernöjd och förstår varför man utsätter sig för nåt dylikt 😉

Det känns så härligt att klara en sådan utmaning som Vätternrundan är.

 

I drygt 20 timmar var vi ute (nu satt vi inte på cyklarna i 20 timmar även om det känns så i baken idag;)) det är en pärs i sig att vara ute så lång tid.

Janne är nöjd för han slog mig med 8 minuter 😉

IMG_0301

Vi åker till hotellet och där somnar jag innan jag lagt huvudet på kudden.

6 reaktioner till “Vätternrundan 2014

  1. Ni är så grymma! Att ni inte gav upp är värd en medalj bara det! Följde er faktiskt när ni passerat Hjo och såg beräknad sluttid, hoppades att ni också höll koll på det så att ni skulle hinna. Men sen pinnade ni på och slog det med 2 timmar, bra kört! På’t igen bara! 🙂

  2. Stort grattis till er bedrift! Det låter så avkopplat skönt att slippa jaga tider som 99% av alla som kör, verkar göra. Liiite jobbigt där att kanske inte hinna i mål. Är det samma tid för alla som gäller 24.00, eller beror det på när man startar? De som startar först har ju många timmar extra på sig att ta sig i mål i så fall.
    Snygga medaljer, jag dräglar! Nästa år får det bli Halvvättern för mig. Har precis uppgraderat mig på cykelfronten, men är lite rädd för den nya än så länge. 😉

    1. Tack 😉 Ja det är 24.00 som gäller för alla så förra året startade jag ju 4 timmar tidigare än i år och då visste jag inte ens att det fanns någon tidsgräns. Nackdelen med att starta tidigare är att man får cykla längre tid i mörker..Medaljerna är riktigt snygga 😉 Kanske ses på Halvvättern då 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s