Sprängticka – Chaga


Jag fick tre bitar med något som ser ut som mörka trädbitar…av en arbetskamrat. Hon i sin tur hade fått tipset av en ”klok gubbe” att koka te på Sprängticka – eller Chaga.
Sprängtickan växer på björk och om du googlar så får du upp massor av bra bilder hur de ser ut.
Aha! Tänkte jag när jag såg bilderna – för sådana har jag sett på flera björkar.
Sprängtickan suger näring från björken under många år och det är så den blir nyttig för oss. Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 60.000!

Låter ju toppen 🙂

Så idag kokade jag en av bitarna i vatten och drack en kopp. Det smakade inte så mycket – med lite fantasi kunde jag urskilja svag vaniljsmak. Det som blev kvar har jag ställt i kylen för att kunna dricka kallt.
Om du inte vill ut i skogen och ”skörda” egen sprängticka så finns det färdigt te att köpa.
Om man plockar egen sprängticka så torkar man den i små bitar så att den inte börjar mögla och sedan använder man en liten bit flera gånger för att koka te på. Biten kan användas ända tills den inte avger någon färg längre.

4 reaktioner till “Sprängticka – Chaga

  1. Nä jag har fått tre provbitar – men jag tror inte att det är svårt att plocka själv. Smakar faktiskt inte alls illa – smakar inte mycket överhuvudtaget…

    1. Jag dricker den några gånger i veckan. Godast tycker jag att den är kall – som iste. Jag har inte märkt någon ”effekt” av den – men jag tror att det är nyttigt – och då är det bra för mig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s