Vätternrundan 2013


Här kommer storyn för min Vätternrunda.

Uppladdningen kunde ha varit bättre. Uppstigning på fredag morgon klockan 7.00 för att göra mig i ordning för studentfirande. Klockan 16.45 hade vi packat in oss i bilen och åkte mot Motala.

Ett stopp nedanför Örebro för lite mat (klockan var då 19.30) Kände mig smått stressad eftersom jag skulle hämta min nummerlapp senast 21.00. Hade planerat att sova i bilen påväg ner men var för nervös för det. Väl framme i Motala stannade mannen till så att jag kunde springa ner till Stora Torget och hämta min nummerlapp. Sprang igenom tältet där de säljer grejer och köpte mig en vind/regnjacka och ringblomssalva. Sedan fick vi leta parkering länge. Bytte om i bilen och hade inte många minuter tillgodo att ta oss till starten.

22:02 – Motala

Cyklar iväg med förhoppning att iallfall ta mig längre än 15 mil eftersom jag klarade Halvvättern förra året. Mannen åker iväg för att leta någonstans att övernatta.

Det blåser väldigt mycket och till och med lilla racern tar vind ibland. Cyklar lugnt i början för att inte ta ut mig från start. Hamnar på efterkälken och får kämpa i motvind. Cyklar på lite för att komma ikapp någon att ligga bakom. Hittar ett par som cyklar i lagom tempo och där ligger jag några mil. Det hjälper faktiskt att ligga bakom någon och slippa ta all vind själv. Känner igen vägen från både TjejVättern och HalvVättern så jag tror att det ska komma en depå efter ca 3 mil. Det gör det inte…Efter 47 km som känns som det dubbla kommer så Ödeshög. Stannar för bulle, blåbärssoppa och gurka. Cyklar härifrån 00:23 (eftersom jag tar mig tid att skriva på Facebook då så vet jag tiden 😉 ) Får sms från mannen att han väntar vid Fagerhult.

Ödeshög – Gränna

Siktar in mig på nästa stopp som är Gränna om drygt 3 mil. Det är smart att dela upp loppet mentalt i flera mindre lopp. Så jag tänker bara att jag ska till nästa depå varje gång – det känns lite lättare då 😉

Här är det rejält mörkt och jag ångrar att jag inte kostade på mig en bättre lampa. Den jag köpte lyser inte alls upp vägen framför mig så jag ser i princip ingenting. Jätteläskigt är det att cykla i mörkret. Det går skapligt bra om jag ligger bakom någon för då är det bara att följa efter – men i nedförsbackarna tror jag att min sista stund ska vara kommen…Bromsar nerför och tänker att jag hade velat cykla här när det var ljust..Passerar tidtagningen vid 01:54 vilket betyder knappt 4 timmar sedan start.

I Gränna är det många berusade ungdomar ute på kullerstensgatorna – men det går bra – ingen som ramlar ut framför cykeln 😉 Funderar om dottern har kommit hem ordentligt från sitt studentfirande….

Jättegullig liten stad med fina låga trähus 😉 Stannar i depån för påfyllning av energi och sträcka på benen. Går på bajamaja med mobilen som ficklampa. Har fått meddelande på Facebook att dottern är hemma – men har tappat sin mobil – Phu! En tappad mobil är en bagatell 😉

Gränna – Jönköping

Fryser som en galning när jag hoppar upp på cykeln igen…Kommer inte ihåg så mycket från den här sträckan. Det är mörkt och kallt och jag följer den långa ringlande ormen av röda baklyktor…Det är mitt i natten och kanske funderar jag på varför man utsätter sig för något dylikt…. Är tacksam varje gång det går uppför. Dels får jag upp värmen och dels slipper jag vara rädd att det ska gå för fort när jag inte ser något. Kommer ihåg att det är några rejäla backar ner mot Jönköping – blåhåller mig i styret och det enda jag tänker på är: ”Tänk om jag får punktering”.

Kommer fram till depån och får köttbullar med mos – Åhh, vad gott! Aldrig har pulvermos och färdiga köttbullar smakat så himmelskt. Sitter en lång stund på betongolvet i lokalen och bara njuter…Bredvid mig ligger folk och sover.

IMG_0928

Jönköping – Fagerhult

Hoppar upp på cykeln igen och jag fryser så att hela jag skakar. Tänderna skallrar och jag bara längtar efter uppförsbackar. Vet att mannen är vid en parkering invid depån i Fagerhult och trampar på för att kunna sätta mig i bilen en stund och värma mig. Det börjar ljusna nu iallafall så det känns ju lite lättare. Har 19 mil kvar – men försöker att bara fokusera på nästa depå.

Tycker att det går skapligt bra fram till Fagerhult – kan inte komma ihåg om det var några särskilt dryga partier.

Kommer fram till Fagerhult och ser mannen stå med bilen vid en parkeringsficka. Jag passar jag på att gå på bajamaja vare sig det behövs eller ej 😉 Sitter där i mörkret och blundar en stund…Håller på att somna – och funderar på om jag ska bryta….Skulle vara skönt att åka till hotell och bara få sova istället. Tar en bulle, blåbärssoppa och gurka (standard vid varje depå) och sätter mig i bilen för att värma mig en stund. Sitter ett bra tag och får upp värmen. Till slut är det bara att ge sig iväg från värmen och ut i kylan igen…brrr. Tänker att jag ska cykla till Hjo för att se hur det känns.

Fagerhult – Hjo

När jag kommer till Hjo är klockan 7:38 och solen börjar skina. Mannen möter upp och vi sätter oss i solen nere vid vattnet en stund. Så skönt att sitta mot väggen – lägger mig ner en stund för att räta på ryggen -ljuvligt. Går och hämtar en bricka med lasagne, sallad och mjölk – tar med allt till bilen och sitter där och petar i lasagnen. Är inte så hungrig…mest trött – har ju varit vaken i drygt 24 timmar nu.

Mannen går iväg med matbrickan och jag somnar en liten stund i bilen. Stannar ett bra tag i den här depån..Tar en kaffe för att vakna till. Nu är drygt 17 mil avverkade. Bara 3 till så är det 20…Nu kan jag inte bryta. Tänker på medaljen som jag ska få när jag kommer i mål 😉

Vi ses i Karlsborg säger mannen glatt och jag hoppar upp på cykeln – bara drygt 3 mil dit.

Hjo – Karlsborg

Det känns fortfarande bra i benen – och kroppen – bara knoppen som känns lite seg. Kommer inte ihåg så mycket från den här sträckan heller. Jag bara trampar på. Ibland hakar jag på någon som håller bra tempo, men mest cyklar jag själv i min egen takt. Nynnar lite på ”Put your hands up in the air…” ingen aning om varför? Brukar aldrig lyssna på den låten – och inte är det läge att sträcka upp händerna just nu heller… När det känns tungt tänker jag ”tryck-dra, tryck-dra” fast jag har tennisdojor och vanliga pedaler 😉

Framme i Karlsborg – här måste jag plocka av mig lite kläder för det börjar bli varmt. Tar av armvärmare och fleeceväst – byter undertröjan som är blöt. Sitter i bilen en stund och dricker lite kaffe. Njuter av att solen är framme.

Karlsborg – Boviken

Den här sträckan känns lätt  (trots en ganska lång och brant backe som jag går uppför för att spara lite på krafterna)- vips är jag framme i Boviken. Tar ett ganska kort stopp och fyller på med ringblomssalva – börjar känns lite skav från sömmarna på cykelbyxorna. Lyxar till det med snickers till kaffet.

Boviken – Hammarsundet

Nu är det inte långt kvar tänker jag när jag hoppar upp på cykeln igen. Inte ens en TjejVättern. Nästan direkt känner jag att det börjar göra ont på insidan av vänster knä…Jag försöker att lägga all tyngd på höger knä när jag trampar och det går skapligt sålänge det inte går uppför. I alla större uppförsbackar måste jag kliva av cykeln och gå. Smärtan liknar den jag har fått när jag springer (löparknä) fast då sitter den på höger knä och utsida – nu var det vänster knä och insida. Det skär i knäet men jag tänker INTE ge upp när det är så kort bit kvar. Då går jag hellre i mål. I alla nedförsbackar vilar jag knäet genom att ha det benet sträckt. Kommer efter en evighet till Hammarsundet och uppsöker sjukvårdstältet. Får Voltaren och massage på knäet. Sjukvårdaren tycker att jag känns väldigt kall om knäet. Inte så konstigt när jag har frusit om lår och knä sedan start… 😉 Trampar iväg igen och tänker att nu är jag snart i mål! Känns lite bättre i knäet en stund.

Bara 4 mil kvar.

Hammarsundet – Medevi

Hinner inte cykla så långt förrän knäet börjar att göra rejält ont igen…Som tur är så känns det inte alls när jag går – så varje liten backe kliver jag av och går. Det är väldigt backigt märker jag…Biter ihop och trampar – tänker på nästa depå där jag ska få stanna och vila.

Strax innan Medevi tackar min Garmin för sig…Batteriet tyckte nog att jag hade varit ute i längsta laget. Vid varje depå stoppade jag klockan för att se hur lång tid jag tog på mig för själva cyklandet. När klockan stannar har jag cyklat ca 27,5 mil och det har tagit 12 timmar och 30 minuter. Jag har dock varit påväg betydligt längre tid…Drygt 3 timmar längre har det tagit med alla depåstopp.

Det tar en evighet innan jag är framme i Medevi. Tar en sista bulle och god blåbärssoppa. Sätter mig i gräset i solen och njuter av att få vila mitt knä. Tänker på medaljen – nu är den inte långt borta…Bara 2 mil kvar.

Medevi – Motala

”Hoppar” upp på cykeln igen. Tänker att det vore bussigt om det mest var nerför nu…Men det är det ju inte. Det går upp och så går det ner och så går det upp….Även de flacka partierna känns extremt jobbiga och det här är den absolut jobbigaste delen på hela banan. Ett tag tror jag att jag har missat skylten med 10 km kvar :/ Men den kommer och då blir jag lite nedslagen…Trampar och tänker på medaljen. Ser Motala och får lite ny kraft – trampar på lite extra trots att det gör ont. Men vart är målet? Det kommer ju aldrig…Nu är det bara 6 km kvar säger en funktionär…Va F..N – Trampar lite extra av ren ilska. Så äntligen är jag påväg mot målet. När jag cyklar över mållinjen är jag så glad och så nöjd! Jag klarade det! Det var verkligen ingen lätt match – men jag fixade det!

Det tog 17 timmar – men tiden spelar verkligen ingen roll. Jag hade som mål att ta mig runt – och jag trodde inte ens på att jag skulle göra det – men det gjorde jag 🙂

IMG_0931

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Super-duper tack till snälla Ann och Magnus som lånade ut sin fina racer – och till bästa mannen som peppade mig efter vägen.

5 reaktioner till “Vätternrundan 2013

 1. Kanonbra jobbat!
  Med tanke på den korta tiden du hade att förbereda dig på gjorde du ett fantastiskt lopp.
  Och vilken karl du har som kommer och peppar dig vid depåstoppen. Hurra för honom.
  Nu är det väl dags att göra en klassiker, du har ju det värsta gjort 🙂
  Kram och grattis till den superfina prestationen!

 2. Bra jobbat Jessica! Helt otroligt att du inte bröt när du sov en stund i bilen. Vette tusan om jag hade fortsatt när jag hade skjuts fixad till närmaste hotell…. 🙂 Grattis!

 3. Så bra gjort Jessica, vilken resa =) !!! Är så otroligt imponerad över att du genomförde hela loppet!! 30 mil på cykel är galet långt 😉 !!! Grattis till en toppenprestation =) !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s