Myers Briggs (MBTI)


Vi har börjat fylla i personlighetstest på jobbet. Vi använder oss av  Myers Briggs som är ett test som framställdes av Isabelle Myers och hennes mor Katherine Briggs. Det bygger på psykologen Jungs teorier.

Det används främst för självkännedom och personlig utveckling och visar på hur skillnader mellan människor kan tas tillvara.

Testet är uppbyggt kring 4 skalor var och en med motsatser och genom att svara på en mängd frågor får man sedan fram en kombination av bokstäver som beskriver personligheten.

Motsatserna som man tittar på är:

Extraversion (E) —– Introversion (I)

Handlar om vart du hämtar din energi (antingen i samvaron med andra eller i sig själv)

En extravert person (E) får energi genom stimulans utifrån, helst genom att prata med andra. Den extraverte distraheras lätt av sådant som händer i omgivningen.

Den introverte (I) å andra sidan får energi genom att vända sig inåt, dvs dra sig undan. Ofta har man en stark förmåga till koncentration sig genom att man kan skärma av sig från distraherande element.

Sinnesförnimmelse (S) —– Intuition (N)

Handlar om hur man tar in information. Genom de fem sinnena eller det undermedvetna.

Den som föredrar sinnesförnimmelse (S) föredrar konkreta fakta, det som finns här och nu. Man har en styrka i att hantera detaljer och rutiner.

De intuitiva (N) föredrar att tänka i termer av samband, helheter, övergripande mönster. Man ser på fakta och funderar över vad man skulle kunna göra med dem.

Tanke (T) —- Känsla (F)

Hur man använder informationen för att fatta beslut.

Den som föredrar tanke (T), gör en opersonlig, objektiv, logisk bedömning av fakta. Principer och kriterier är vägledande. Man är i första hand uppgiftsorienterad.

Motsatsen, de som föredrar känsla (F som i feeling), gör också sina bedömningar utifrån logiska överväganden. Grunden för dessa är dock annorlunda: Personliga värderingar och en naturlig tendens att väga in hur människor kommer att reagera avgör. Man är i första hand relationsorienterad.

Bedömning (J) —- Varseblivning (P)

Ordning och reda, planer och struktur eller ta saker som de kommer.

Detta ger 16 möjliga kombinationer och personlighetstyper.

För den som är intresserad av att lära sig mer om detta test så finns det massor att läsa.

Jag fick kombinationen INFP efter att ha svarat på testfrågorna. Efter det gjorde jag ett självskattningstest och där blev resultatet ISFJ….Jag fick då 4 möjliga kombinationer (INFP, ISFJ, INFJ, ISFP) Ägnade lite tid igår till att gå igenom profilerna en och en för att se vilken som stämde bäst. Efter en del funderingar fram och tillbaka så hade jag två möjliga kvar och slutligen bestämde jag mig för en som jag tyckte stämde bäst. Nu har jag inte haft uppföljningssamtal med kursledaren ännu så vi får se vart det slutar. Jag kanske har många olika personligheter 😉 Den enda bokstav som var stark var I och det var den enda som jag var säker på redan innan testet också. Efter att ha läst beskrivningar av T eller F så är jag säker på att jag även är F.

Sedan mellan S och N är jag väldigt osäker och även mellan J och P.  Jag tror det lutar åt ISFP och det var den som jag tyckte stämde bäst överens när jag läste beskrivningen igår.

Här finns lite beskrivningar av de olika ”bokstavskombinationerna”

Här hittade jag lite information om ISFP på svenska – jag tycker att en hel del stämmer men inte allt. Det kan ju också förklaras med att jag hade nästan lika stark S och N samt J och P i testerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s