Multisport-debut (långt inlägg)


Sitter här dagen efter och njuter av en lååångfrukost och är fortfarande lycklig sedan gårdagens race.

Jag och min syster Ida debuterade i en multisporttävling på hemmaplan igår och vi  var inte väl förberedda kan man säga. Vi hade aldrig paddlat tillsammans innan (vi hade paddlat en gång var tidigare och för mig var det i gymnasiet….även om jag inte vill erkänna det så var det länge sedan… 😉 ) Vi kan inte orientera…Vi var ut veckan innan – med en kompass som vi inte hade användning av för vi visste inte hur den fungerade – och naturpasset. Den gången lyckades vi riktigt bra så vi trodde att vi skulle fixa just den delen skapligt 😉

Jag har tränat mest MTB och Ida har tränat mest löpning så där kompletterar vi varandra tänkte vi….

Hursom så var vi jättenervösa och laddade igår. Fick ut våra kartor och satte oss ner för att planera vägarna. MTB orienteringen såg inte så svår ut men löpningen såg värre ut….Fram och tillbaka över Storberget. Den första löpkontrollen skulle vara i gruvan så den skulle nog inte bli några problem att hitta men den andra löpkontrollen såg ut att vara mitt ute i ingenstans, kanske att det gick en stig dit men då skulle vi bli tvungna att springa runt alltihop…..

När vi hade skaplig koll på kartorna och vilka vägar vi skulle ta så var det tävlingsmöte och sedan start.

Tävlingen började med en prolog där vi fick ett flygfoto över centrum och där vi skulle ta 5 kontroller i valfri ordning. Sprang lite som yra höns utan tydlig plan men vi hittade ju alla kontrollerna och sedan var det bara att springa tillbaka till start för att hoppa på cykeln och börja med första delen som var en MTB sträcka med 4 kontroller.

MTB – ca 9 km – sträcka 1

Denna sträcka hade vi full koll på vilka vägar vi skulle ta så första kontrollen var inga problem (den låg dessutom efter asfaltsvägen och helt synlig – så hade vi missat den då vete 17 😉 )
Vi höll oss till planen även till kontroll 2 där vi valde en stenig stig som vi fick gå med cyklarna. Efter kontroll 2 började vi planera om och tog en annan väg till kontroll 3. Jag tror att det var ett smart val för ”rätt som det var” så kom vi rätt på kontroll 3. Sedan ut på en grusväg och full fart mot kontroll 4, den hittades lätt och sedan var det bara att köra på till paddlingen.

 

Paddling – ca 7 km – sträcka 2

Här skulle det bli spännande att se…Skulle vi komma någon vart med kanoten? Skulle vi välta? Hur skulle det gå att ta sig i och ur?

Det började med att man skulle bära kanoten ca 200 meter innan vi la den i vattnet. Fy f…n vad tung den var, det gick väl an att bära den efter cykelbanan men i snåren bland de andra kanoterna…Urk!
Vi kom fram till vattnet och knuffade i den till hälften. Ida hoppade i och var skitskraj att den skulle välta…Jag försökte så graciöst det gick att ta mig i och vi fixade det utan att välta. Kanoten gick som en orm i början men ibland fick vi till det rätt bra och vi räknade paddeltag och bytte sida precis som vi läst oss till att man skulle göra 😀

Lång sträcka till första kontrollen och väl där visste vi inte hur vi skulle få in kanoten till kanten för att kunna stämpla. Trixade ett tag och lyckades tillslut med konststycket. Iväg igen tillbaka till början där kontroll 2 var, den här gången gick det bättre att komma in till kanten. ”Snabbt” iväg igen till andra änden av sjön för kontroll 3 – även den gick skapligt snabbt att stämpla. Kollade kartan hundra gånger så att vi inte skulle missa någon kontroll eftersom vi sett att det fanns en till kontroll efter vägen. Nej vi skulle bara ha 3 kontroller i vattnet så den 4:de måste ha varit till långa banan.

Nu var det bara att paddla tvärs över sjön (igen) tillbaka till växlingsplatsen. Vi hade Marre och hennes Teamkompis Marie framför oss så vi siktade på att knappa in på dem och när det var dags att dra upp kanoterna ur vattnet så var vi jämsides.

Upp med tunga kanoten och småspringa/gå tillbaka. När vi skulle lämna av kanoterna var det massor av andra kanoter i vägen och vi skulle såklart längst bort med våra. Bland stubbar och snår. Ida blev så ivrig så hon drog på med kanoten och jag hann inte med, snubblade på en stubbe och ramlade, fick kanoten över benet och satt helt fast. Fick panik att jag skulle göra illa mig så att vi inte kunde fortsätta…Men när jag fick loss benet kände jag inget så det var bara att kämpa vidare med kanotj…veln. Här var enda gången jag blev på dåligt humör och svor. 🙂

Upp på cyklarna och iväg.


MTB – ca 6,5 km – sträcka 3

Första kontrollen på den här sträckan var upp för en grymt jobbig grusbacke. På vägen upp mötte vi flera lag som kom susande nerför så vi visste åtminstone att vi var på rätt väg 😉

Vi hittade kontrollen utan större problem och det var ljuvligt att susa nerför backen och vila benen.

Andra kontrollen var nästan framme vid vägen till Stollgången så vi cyklade på i bra fart på mestadels asfalt. När vi kom fram till stigen som skulle gå upp till kontrollen så såg vi flera som hade lämnat cyklarna och sprang upp. Vi bestämde oss för att göra lika. Om det var smart eller dumt vet jag inte för stigen var fin och det hade varit skönare att sitta på cykeln nerför än att springa.

Cyklade på till Stollgången där löpningen skulle börja.

Löpning – 10,6 km – sträcka 4

Lämnade av cyklar och ryggor. Plockade på oss vätska, en varsin snickers, passade på att gå på dass. Bytte till löparkartan och sedan var det bara att ge sig på den jobbigaste och svåraste delen av tävlingen.

Sträckan började med att vi skulle in i gruvan för att ta en kontroll där. Så långt allt väl…det var kallt och skönt att småjogga inne i gruvan. När vi skulle ut ur gruvan så var det trapporna upp – 250 branta trappsteg – de sög verkligen musten ur mina ben och jag funderade hur jag skulle orka springa efter detta. Ida puttade på mig på slutet 😉

Väl ute så stod vi som två åsnor och funderade vilket håll vi skulle ta. Team Koskenkorva (Marre och Marie) verkade ha full koll och drog iväg åt ett håll. Vi stod kvar och kliade oss i huvudet och tog en annan väg. Efter en liten bit stannade vi igen. Ska vi försöka springa rätt genom skogen för att ta oss till kontroll 2? Men vi vet ju inte vad de där ”piggarna” på kartan betyder. Tänk om vi inte kommer fram där, eller tänk om vi kommer vilse….? Vi plockade fram kompassen och gjorde ett halvhjärtat försök att lokalisera oss…..Nej, ner med den igen – den var inte till någon hjälp. Vi funderade fram och tillbaka innan vi bestämde att vi tar den stora stigen så vet vi ju åtminstone vart vi är. Det var en lång omväg men hade vi sprungit fel i skogen kunde det ju ha blivit längre. Joggade uppför och nerför och stannade till när vi såg en kontroll. Det var kontroll nr 5. Bra! Då vet vi ju vart den är sen 😉 Joggade vidare på tunga ben och visste fortfarande inte riktigt vart vi skulle. Såg på kartan att det låg hus nära vägen och kom överrens om att det måste vara den röda stugan som ligger vid golfbanan. Isåfall hade vi sprungit åt fel håll, vände och sprang förbi det röda huset och kollade efter stigar. Passerade en igenvuxen väg med vägbom och tog nästa väg upp. Följde stigen uppför berget och hörde röster i närheten…Såg grottan på håll där kontrollen skulle vara och kämpade uppför stigen. Det var rätt! Skön känsla men nu skulle vi tillbaka samma väg och åt ett helt annat håll….

Mycket uppför så vi passade på att gå för att inte köra slut på oss. Drack vatten och kollade kartan. Hittade kontroll 3 ganska lätt och sedan tillbaka igen för kontroll 4, 5, 6 och 7 som alla låg inom samma område men inte efter varandra utan man fick ju såklart springa kors och tvärs. 5:an hade vi ju lokaliserat tidigare men när vi väl var påväg mot den så blev vi osäkra – är det rätt väg? Mötte Team Koskenkorva som redan var klar med 5:an och 6:an.

Sista kontrollen på löpningen var upp på en brant stig bakom dass vid Stollengruvan. Uppför, uppför, uppför…..Härlig känsla när vi hade stämplat den och visste att vi skulle få sätta oss på cyklarna igen!

Passade på att få i oss energi innan vi cyklade iväg och sedan var det full spätta mot dammen i Tjärnäs.

MTB – 13 km – sträcka 5

Till den här kontrollen valde vi mellan två vägar men jag tror vi valde rätt. Det gick snabbt att komma fram och väl där skulle Ida simma ut till en liten flotte och stämpla. Tack för det Ida – du är en hjältinna 😉 Jag var trött och väldigt glad över att slippa simma just då. Massor av mygg som höll på att käka upp oss.

Andra kontrollen låg påväg tillbaka där vi precis hade sprungit. Var det samma jordkällare som vi redan hade varit vid? Det hade vi inte tänkt på när vi kollade kartorna tidigare….Vi chansade på att det var så och vi hade rätt 🙂 Mötte Team Koskenkorva i backen när vi var påväg upp – de var redan klara med den här.

Kände att vi skulle försöka jaga dem eftersom det bara var 2 kontroller kvar. Kontroll 3 som hette stigen var vi väldigt osäkra på vart den låg men vi körde en chansning och när vi kom fram till den så hade vi valt en snabbare väg så vi var före Team Koskenkorva. Full fart mot sista! Då slog det oss: Var det här man inte fick cykla ut på asfalten??!! Ingen idé att chansa och bli diskade och ingen tid att kolla på kartan. Vi cyklade upp för backen mot Gamla Fagerstavägen och nerför stigen så att vi kom bakvägen till Kanotväxlingen…..Ett stort misstag! När vi kom dit hade Team Koskenkorva redan stämplat och var en bra bit påväg. Vi tog upp jakten och cyklade allt vi orkade. Knappade in på dem men vi orkade aldrig om. Missade tredjeplatsen med ca 15 sekunder så det känns ju lite surt men självklart är Team Koskenkorva väl värda pallplatsen! Grymt starka och duktiga. De såg oförskämt pigga ut på löpningen.

Sammanfattningsvis så var det en jätterolig tävling och jag vill absolut vara med flera gånger. MEN först ska jag träna på orientering – det är ju där man kan tjäna in tid om man är duktig.

Jättebra arrangemang och väldigt trevlig stämning efter banan. Alla hejade och peppade, både publik och andra tävlande.

Idag känns det fint i kroppen. Lite träningsvärk i överkroppen efter paddlingen men annars är allt bra. Jag är jättenöjd med vår insats. Vi hade som mål att ta oss runt och ha roligt och det hade vi! 😀

Alla foton i detta inlägg är lånade av Hofors Adventure Group.
Det finns fler foton från tävlingen på facebook Hofors Adventure Race 2012

6 reaktioner till “Multisport-debut (långt inlägg)

  1. Ni var superduktiga! Vi som erfarna multisportare borde ha hängt av er tidigare men icke sa nicke. 🙂 Grymt bra jobbat, tjejer, jag är djupt imponerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s