HalvVättern 2012


Nu kan jag pricka av ännu ett mål på HalvKlassikern listan. HalvVättern 2012 genomfördes igår.


Här står jag och väntar strax innan start. Lurigt väder..vad ska man ha på sig. Vill ju inte frysa, bli blöt eller för varm.

Prognosen säger inget eller ytterst lite regn så jag skippar att köpa en regnjacka och kör i min vindjacka som står emot lite väta.

Trampar på de första 33 km till första stoppet som är Borghamn strax innan backen upp till Omberg. Velar in i det sista om jag ska stanna eller inte eftersom jag har både snickers, vatten och banan med mig. Tänker sedan på att nästa stopp inte blir förrän Vida Vättern som är efter 65 cyklade km.

Jag bestämmer mig för att det kommer att kännas bättre om jag delar upp loppet i 3 mils pass där jag stannar en kort stund vid varje depå för att fylla på energi och sträcka lite på benen.


Passar på att få i mig av allt gott som bjuds. Bulle, gurka, kaffe, blåbärssoppa, saft. Hinner gå på toa och smsa mannen att jag nått första stoppet.

Hoppar på cykeln igen och trampar på mot vackra Omberg. Cyklar så långt upp i backen som jag orkar med dålig fart och går resten. Cyklar sedan på vackra vägar utan blåst ett långt tag börjar känna mig svettig. Om man cyklar TjejVättern så svänger man ju av strax efter Omberg upp mot Rök. HalvVättern förtsätter ner mot Vida Vättern för att sedan vända uppåt igen. Spännande med nya vägar och det var fina mindre vägar som gick bra att trampa på.

Stannar vid Vida Vättern också – har då 85 km kvar och allt känns prima. Svettigt så jag plockar av mig vindjackan och knölar in den i sadelväskan. Måste dricka upp min Gainomax först för att få plats men det gör inget för jag börjar bli hungrig. Klockan är ju snart lunchtid 😉 Hinner med blåbärssoppa, bulle, saft, kaffe och gurka här också. Kollar på klockan för skojs skull innan jag stannar för att se hur mycket tid som går bort vid varje stopp. Stannar i 11 minuter här.

Trampar iväg igen och hinner cykla i 5 minuter innan det börjar regna. Det regnar i ca 30 minuter så jag blir helt genomblöt. Trampar på för att hålla värmen. Det känns ganska lättrampat den här biten och när jag närmar mig Rök så har jag hunnit torka. Stannar här också och äter bulle, gurka, saft, blåbärssoppa, kaffe och energidryck. Vatten dricker jag när jag cyklar så det behöver jag inte dricka här 😉 Tittar på klockan och ser att jag kanske kan klara målet på 6:30. Susar iväg och det känns skönt att det bara är 44 km kvar. Tänker att det bara är 24 km innan nästa stopp och det är ju plättlätt 😉

Kommer till Skänninge och ställer ifrån mig cykeln. Öppnar min snickers och ska hämta en kaffe när hela himlen lyser upp av en blixt som följs av en jätteknall. Himlen är oroväckande svart så jag sveper min kaffe och snickers, tar en mugg energidryck, en blåbärsoppa och en gurka. Hoppar upp på cykeln och precis då kommer regnet. Kallt regn som öser ner. Jag är genomblöt igen och har 20 km kvar att cykla….Det är bara att cykla, ju fortare jag cyklar ju fortare får jag komma in i värmen. Ett tag känns det som om det blåser isvindar och regnet övergår i hagel. Lite längre fram ligger haglet i stora drivor efter vägen så jag hade nog tur och missade värsta hagelskuren. Det åskar igen och jag känner mig lite utlämnad där ett tag. Skylten med 10 km kvar till mål kommer upp och jag känner knappt min högra hand för den har domnat bort. Blir tvungen att ta av mig glasögonen för jag ser inget när de blir fulla av regn och skit från vägen som stänker upp. Pysslar ett tag med att få ner dem i fickan på tröjan med min bortdomnade hand. Cyklar i jättestora vattenpölar så att vattnet stänker – det gör inget – jag är redan helt genomblöt.

När jag svänger upp mot målet så har det slutat regna och jag känner mig så glad! Jag klarade det! En man cyklar upp brevid mig och tackar för att jag dragit honom de sista 15 km när han var helt slut. ”Det var så lite så, jag har inte märkt nåt” Alltid kul att få hjälpa till 🙂

I mål stod min man och väntade med en fin ros/cykel som det stod ”Välkommen i mål” ”Halvvättern” på. Äntligen fick jag en sådan fin runt halsen 🙂


Jag klarade inte riktigt mitt mål som var 6:30 för jag cyklade in på tiden 6:39 men det gör inget alls för jag är jättenöjd ändå. För 2 och 3 år sedan cyklade jag TjejVättern (10 mil) på tiden 6:22 så med tanke på det så är det ju riktigt bra 😉 De två loppen var dessutom mycket jobbigare än det här. Det första för att jag var så otränad och det andra för att jag dels var rätt otränad och sedan för att det blåste så mycket så att jag faktiskt blåste i diket vid ett tillfälle! De åren cyklade jag på en supertung damcykel med stor cykelkorg – onödigt tungt. Förra året hade jag köpt en hybridcykel som är lättare och har smalare däck och några fler växlar 😉 Den är som en dröm att cykla på om man jämför med damcykeln.

När jag kollar på Funbeat så har jag ungefär samma snitthastighet på hela HalvVättern som jag har haft på mycket kortare sträckor när jag har tränat hemma – och då är depåstoppen inräknade för jag stoppade inte klockan då. Det känns fint.

Det skulle kanske gå ännu lite lättare att cykla om jag hade en racer och ett par cykelskor – men det går ju att cykla med en hybrid och gympaskor också 😉 Men det passar bättre till 10 mil än 15 mil.

8 reaktioner till “HalvVättern 2012

  1. Så bra jobbat, Jessica! Typiskt att det började åska och hagla, vad är det här för sommarväder??? Blir galen om det blir så till helgen när jag ska cykla…. Men som sagt, inget att göra åt, nu är det klart och nästa år kör du väl hela Vättern va?

    1. Tack 😉 Nä vädret kan man ju tyvärr inte påverka. Hoppas att ni får fint till helgen! Jag tror inte att det blir hela Vättern nästa år – men det är inte helt omöjligt att det blir inom ett par år 🙂

  2. Bra jobbat Jessica, du är så himla duktig tycker jag. I´m proud of you 🙂 Nu får vi sadla om till mtb och orientering ist 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s