Selen


20111109-092513.jpg
Selenprotein är liksom E-vitamin en antioxidant, men är cirka tusen gånger mer aktivt än E-vitamin. Det förhindrar effektivt oönskade jäsningsprocesser och är därför viktigt för cellernas syreförsörjning. Det katalyserar cellernas andningsprocesser, stimulerar immunförsvaret, levern och de avgiftande processerna. Det skyddar cellerna mot giftiga substanser som kvicksilver och kadmium.

Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros.

Sterilitet, impotens, muskel- och ledbesvär, grå starr, hudbesvär och cancer i njurar, urinblåsa, mage, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg är andra selenbristsjukdomar.

Selen finns i:

Fisk, skaldjur och ägg är rika på selen. En av våra mest selenrika råvaror är paranötter. En (eller en näve) paranöt ger hela det rekommenderade intaget av selen. Andra källor är linser, vitlök, ägg och fullkornsprodukter.

Selenbrist:

Stela, ömma leder, cirkulationssjukdomar och blodbrist är tecken på brist av selen även om det i Sverige är mycket ovanligt. Åldersrelaterade sjukdomar som åderförkalkning, högt blodtryck, grå starr kan också vara tecken på brist samt sterilitet och impotens.

Rekommenderat dagligt intag:

  • Kvinnor: 40 μg

Eftersom det inte är så vanligt med selenbrist i Sverige (om man inte är vegetarian) så äter jag inget tillskott. Däremot försöker jag att äta ett par paranötter varje dag eftersom de är rika på selen – och dessutom jättegoda!
Enligt Zarah Öberg ger en enda paranöt dagsbehovet av selen medan Paulun säger att en näve ger hela dagsbehovet. Så ett par tre stycken tycker jag verkar lagom 😉

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Selen

http://www.vitaminsidan.se/mineraler/selen

http://www.vitaminochmineral.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s